Viime hetken vinkit ylioppilaskokeeseen

Aayush Khadka

Mahanpohjassa tuntuu pieni jännitys ja kädet hikoavat hetki hetkeltä, kun ylioppilaskokeet lähestyvät kovaa vauhtia. Osalla taas voi olla, että ylioppilaskokeet eivät jännitä ollenkaan ja painetta ei tunnu. Oli mitä oli, jokainen haluaa yltää omaan tavoitearvosanaan ja siksi haluan vastavalmistuneena ylioppilaana antaa viime hetken vinkit sen saavuttamiseksi.

Ylioppilaskokeisiin on usein varautunut paljon odotuksia ja painetta, koska niiden tuloksilla on suuri merkitys jatkokoulutuksiin hakiessa. Suurimmalle osalle tämä on ensimmäinen kirjoituskerta, jolloin itse kokeen lisäksi saattaa jännittää myös koetilanne. Siksi tässä on muutama vinkki tasamaan koejännitystä ja saavuttamaan mahdollisimman hyvä arvosana:

1. Heti ensimmäisenä haluan sanoa, että älä stressaa. Tämä on toki helpommin sanottu kuin tehty. Muista kuitenkin, että suurin työ on tehty ja haluamasi opiskelupaikka aukeaa myös muuta kautta kuin ylioppilaskokeiden tulosten kautta (joita voi myös korottaa). Keskity siis viimeisinä päivinä tekemään jotain, mikä rentouttaa sinua. Itselleni näitä asioita olivat urheileminen, luonnossa olemiseen ja kavereiden näkeminen.

2. Monesti eväiden valinta ja pakkaaminen on ylioppilaskokeisiin valmistautumisen kohokohtia ja ylioppilaskokeita usein kutsutaan myös tuttavallisemmin eväsretkeksi. Moni painottaa eväissä herkkuja, mutta jatkuva herkkujen mussuttaminen saattaa aiheuttaa vain huonoa oloa ja ei täytä. Muista siis ottaa mukaan herkkujen lisäksi myös jotain täyttävää nälän poissa pitämiseksi. Se pitää huolen, että aivot ovat vireessä koko kokeen ajan.

3. Mieti koetilannetta jo etukäteen ja kuvittele itsesi tekemässä koetta. Suunnittele samalla myös koetekniikkaa eli esimerkiksi sitä, missä järjestyksessä teet kokeen. Tämä auttoi minua koetilanteen jännityksen kanssa ja oikeassa koetilanteessa tiesin heti mistä aloittaa ja mihin jatkaa.

4. Kielten kokeessa: Tee muutaman päivän tai viikon pituinen kielikylpy ennen koetta eli ympäröi itsesi sillä kielellä, mistä olet tekemässä koetta. Siispä lue kirjoja, katso tv-sarjoja ja elokuvia kyseisellä kielellä. Puhu tuttujen kanssa tai juttele netissä kyseisellä kielellä ja vaihda puhelimen asetuksista puhelimen kieli kyseiselle kielelle. Näin kieli on aivan tuoreessa muistissa, kun tekee kokeen. Lisäksi kokeen aikana kannattaa poimia sanoja ja ilmauksia muista tehtävistä ja käyttää niitä essee vastauksissa.

5. Matemaattisten aineiden kokeessa: Varmista, että osaat käyttää sallittuja ohjelmistoja. Opettele hyödyntämään kaikki toiminnot ohjelmistossa niin, että sen käyttö tulee selkärangasta, jolloin ei mene turhaa aikaa ohjelmiston kanssa säätämiseen. Muista mainita vastauksessasi, kun käytät ohjelmistoa apuna.

6. Humanistiset aineiden kokeissa: Käy läpi vielä kerran isot kokonaisuudet läpi ja varmista, että osaat yhdistää pienet yksityiskohdat suuriin kokonaisuuksiin. Muista esseevastauksissa kertoa asiasi selkeästi ja järkevässä järjestyksessä, jotta saat varmasti sensorin ymmärtämään

kertomasi asian. On parempi välttää vastaukseen kaiken tiedon kaatamista eli sitä, että kirjoittaa kaiken mitä päähän tulee epämääräisessä järjestyksessä. Näin osoitat sensorille myös kypsyyttä, mitä ylioppilaskoe mittaa.

7. Pidä kokeen aikana taukoja eli käy vessassa ja syö eväitä. Taukojen pitäminen auttaa pitämään mielen virkeänä. Eteenkin ennen vastauksien tarkastamista kannattaa pitää lyhyt viiden minuutin tauko, jolloin yrität pitää ajatukset poissa kokeesta. Tauon jälkeen vastaus tulee katsottua uusilla silmillä, jolloin vastauksen virheitä on helpompi huomata.

8. Jää tekemään koetta niin pitkään kun on mahdollista. Joskus ideoita alkaa tulemaan vasta kokeen lopussa. Vaikka tuntuu, että ei ole enää mitään vastattavaa ja koe tuntuu valmiilta, jää koetilaan syömään eväitä, selailemaan koetta ja ravaamaan vessassa. Tällä tavoin jälkeenpäinkin jää fiilis, että on todellakin antanut kaikkensa.

Lopuksi haluan vielä palata ensimmäiseen vinkkiin. Muistakaa ottaa viimeiset päivät rennosti ja nukkukaa koetta edeltävät yöt hyvin. Onnea kaikille kokelaille tulevaan koitokseen!

Kommentit

Suosittua

Opetusmateriaalit: valmistava opetus

Sanastomatkalaukut / Vocab cases

Miten minä olen oppinut suomea?