Kaupunkimysteerit Karhunmäessä

Teatterileirejä ympäri kaupunkia ja seikkailuja erilaisten teemojen parissa 


Rankids toteuttaa aina kesälomien aikana yhteistyössä Joensuun koulutuspalvelujen ja nuorisopalvelujen kanssa erilaisia taideleirejä. Kaikilla leireillä on draamatunteja ja erilaisia draamatarinoita. Osa leireistä painottuu draamakasvatukseen kokonaisuudessaan. Viime kesänä yhden tällaisen leirin teemana olivat historialliset kaupunkitarinat. 1900-luvun Pietarissa, Lontoossa ja Pariisissa seikkailtiin koko viikon ajan prosessidraamojen avulla.









Ensimmäisinä päivinä seikkailtiin Lontoossa 1909 tapahtuneen Tottenhamin ryöstön tunnelmissa. Päätoimittaja ja tehtailija johdattelivat lapset mysteerin pariin ja leiriläiset saivat eri maiden toimittajien rooleissa ratkoa, kyseenalaistaa ja etsiä erilaisia ratkaisuja ryöstön tapahtumiin. Paikalla oli myös tapahtumissa todellisuudessa olleita henkilöitä ohjaajien esittämien roolihahmojen kautta. Toimintakielenä oli englanti ja suomi. Toisena päivänä seurattiin ryöstäjien oikeaa pakoreittiä kouluun ja lähimetsään lavastetulla reitillä. 


Lapset saivat keksiä itselleen toimittajanimet.
Tutkimustaulu Sherlock Holmesin työhuoneelta.


Kolmantena päivänä siirryttiin Pietariin ja Rasputinin murhan jälkeisiin tunnelmiin. Murhamysteerion ratkomisvaiheessa lapset pääsivät mm. haastattelemaan silminnäkijöitä, kuulemaan erilaisia vuoropuheluita tapahtumahetkeltä tai sitä ennen ja yhdistelemään saamiaan johtolankoja salapoliisiryhmissä. Tohtori Lasovertin lääkärinsalkku erikoisine seoksineen herätti ihmetystä, mutta epäilyjä herätti myös juonitteleva Feliks Jusupov, eikä keisarinna Aleksandra tai hieno hovineitokaan olleet epäilysten ulkopuolella. Jännittävää salakuuntelu erään oven takana saattoi paljastaa jotain olennaista vai olikohan parempi kuitenkin luottaa johonkin näkemäänsä johtolankaan?  Iltapäivien jätski- ja teehetkissä asioitiin venäjäksi, englanniksi ja suomeksi ja käytettiin aktiivisesti vasta opittuja uusia ilmaisuja. 


Aikajana Lontoon historiasta.


Viimeisenä leiripäivänä seikkailtiin Pariisissa maailmannäyttelyn aikaan vuonna 1900 paikallisen taiteilijan johdattaessa suomalaisista turisteista ja taiteilijoista koostuvaa ryhmää. Lopuksi päädyttiin yllättäen Notre Damen vinttikerroksien pakohuoneeseen.

”Paras pakohuone ikinä”
 huudahtivat monet leiriläiset haastavien ja mielenkiintoisien tehtävien jälkeen. 

Leiri oli myös monien ohjaajien mielestä kesän unohtumattomin. Myös lapset innostuivat kaikista erilaisista prosessidraamoista, kielten opiskelusta ja eri rooleissa toimimisesta täysillä. Opettajalle ihastuttavimpia palautteita olivat ne, joissa lapset silmät loistaen kertoivat innostuneensa historiasta, lukeneensa illallakin tositapahtumiin liittyviä artikkeleita suomeksi ja englanniksi ja kertoessaan tämän leiripäivän olleen paras kokemus ikinä historian opiskelusta. Lapsia haastatellessa muistin itsekin sen innostuksen, minkä valtaan tempauduin aloittaessani draaman ja historian opiskelua Englannissa Andy Kempen innostavissa projekteissa tai kokeiltuani ensimmäisen kerran koululuokassa Rantakyässä historian opettamista draaman kautta.



Maria Pikkarainen, Joensuun kaupungin koulutuspalvelut
Kuvat: Jasmin Ryynänen

Kommentit

Suosittua

Opetusmateriaalit: valmistava opetus

Sanastomatkalaukut / Vocab cases

Miten minä olen oppinut suomea?