Musikaalitoteutus Joensuun Karhunmäen koulussa


Teatterikärpänen valloitti koko koulun keväällä 2019



Kun uskot vaan, kun uskot vaan:
me löydetään, uudestaan,
se kultasilta yli rotkojen,
mi kantaa läpi vaarojen.
Nyt keijun siipi onkin vahvannäköinen,
eikä kukaan ole liian lyhkäinen.
On päivä tämä salamyhkäinen.
Me yhdessä se uskotaan,
kaikki kauniiksi taas muutetaan







Karhunmäen koulussa toteutettiin keväällä 2019 koko koulun yhteinen projekti, suurmusikaali "Tyttö nimeltä Meida Veil". Se tehtiin yhteistyössä koulun ja RanKidsin kanssa. Musikaalikuorossa oli mukana yli 70 laulajaa, orkesterissa kuusi soittajaa ja näyttämöllä jokaisessa näytöksessä yli sata lasta sekä joukko aikuisia. Esityksen käsikirjoitus, sanoitukset ja ohjaus olivat  ohjaaja Maria Pikkaraisen tuotantoa, musikaalin upeista sävellyksistä vastasi koulun rehtori Timo Nykänen. 

Musikaalissa myrsky lennättää Meida Veil Sointumielen uusiin maisemiin, joissa valtaa pitää kummallinen Räkämummo örmättikätyreineen. Meida Veil saa musikaalissa mahdottomia tehtäviä, joiden tarkoituksena on vahvistaa Räkämummon asemaa. Itseriittoinen ja viisas Vanha Kärpänen laulaa tytölle tärkeän viestin: ”Mahdoton - ei todellinen, kun mahdoton onkin aina mahdollinen” Esityksessä soi korvamatoina helposti mieleen jäävät laulut kuten tämä Räkämummon laulu: ”Räkämummo on kumma, ei maistu sille suklaa tumma, ei kana pulska, filee hieno, vaan kastemato, mutaliero, lohikäärme, rotan takapuoli kiero.” Yllätyksellisessä lopussa paljastuu sekin, miksi mummon herkkua ovat moiset oudot herkut. Esityksessä otetaan kantaa myös ajankohtaiseen ilmastokysymykseen ja lapset pääsevät pohtimaan esitystä tehdessä asioita omasta näkökulmastaan sekä tuomaan näyttämölle omia ehdotuksiaan asian ratkaisuun.  


Kriik ja krook-haa x 3
höö-hahaa! 
Kriik ja krook-haa x3
höö-hahaa.

Örmätit, kiiltävät, kovat,
on häijyt ja hirveän rumat!
Ei kannata katsoa tänne siis 
nyt jos katsoo, helposti räjähtää
ja katsojalta irtoo pää,
vaan siitä viis!

1.Kuka luulet olevasi,
tänne uskoit tullessasi
että maailma mullistui
sen toinen napa  kun pullistui.
Toinen napa 
kun pullistui.



Edeltävänä kesänä teatterileiriläiset Karhunmäessä aloittivat roolihahmojen luomisen ja syksyn alussa koko koulua alettiin perehdyttää fantasiamusikaalin maailmaan vähä vähältä. Teatterikerholaiset saivat esittää örmättikohtauksia ja niitä harjoiteltiin myös kerhoaikoina. Monet tarttuvat laulut raikuivat pitkin koulun käytäviä kevään ajan ja monialaisella viikolla viimeisteltiin koko projekti esityskuntoon. Kahdeksassa esityksessä kävi tuhansia katsojia ja yleisönäytökset myytiin loppuun.  Vielä kesäloman pyörälenkeillä sai kuulla pienempienkin sisarusten omaksuneen esityksen riemukkaat laulut. Moni vanhempi kertoi musikaalin tekemisen temmanneen mukaansa myös monen perheen pojat, jotka eivät olleet aiemmin näyttelemisestä yhtään piitanneetkaan. Nyt syksyllä 2019 Karhunmäessä jatkettiin teatterikerhotoimintaa alkeis- ja alkeisjatkoryhmässä ja ryhmiin saatiin heti syksyn alussa monta uutta ja innokasta harrastajaa mukaan.


Oon- Kornelius oon- taikuri oon-
velhoista suurin.
Oon Kornelius oon-
taikuri oon- velhoista suurin. 
Ja autan jos apuani tarvitaan. 







Kuvat ja video: Jasmin Ryynänen
Teksti: Maria Pikkarainen

Kommentit

Suosittua

Opetusmateriaalit: valmistava opetus

Sanastomatkalaukut / Vocab cases

Miten minä olen oppinut suomea?