Perhekoulun kuulumisia


Perhekoulun kulunut kuukausi


Kuluneeseen kuukauteen on mahtunut vaikka mitä mukavaa ohjelmaa. Maanantaisin pyörivä perhekoulu on tuonut marraskuisen pimeyden keskelle juuri tarvittavaa iloa. Seuraavaksi kurkistetaan  tarkemmin, mitä perhekoulussa on päästy tekemään. Lokakuun lopulla perhekoulu pääsi vierailemaan Suomalaiseen satumetsään. Hilman museolla pyörii tammikuun 12 päivään asti ihastuttava satumetsä -näyttely, jossa oppaan johdolla kierretään läpi erilaisia suomalaisia myyttejä ja satueläimiä.

Näyttely on tehty lapsille mieleiseksi. Ovista astuttuaan pääsi täysin uuteen maailmaan. Tämä maailma oli täynnä erilaisia eläimiä, metsän henkiä, peikkoja ja  tietenkin keijukaisia. Oppaan johdattaman tarinan kautta lapset kiersivät ja tutustuivat satuolentoihin. He pääsivät taikapuun läpi muurahaisten maailmaan, sekä kurkistamaan olentojen koteihin. Paras osuus oli, kun lapset pääsivät rakentamaan tyynyistä, peitoista ja muista tarvikkeista peikkoperheelle oman kodin. 


Opas kertoo tarinoita metsäneläimistä.

Taikakannon kautta päästiin muurahaisten maailmaan.

Aikuisille järjestettiin myös oma kierros, jonka aikana lapset pääsivät leikkimään museon mukulakadulle. Mukulakatu on museon sisälle rakennettu lasten kaupunki, josta löytyy juna, laiva, taloja, kauppa ja jopa esiintymislava. Mukulakadun valtasi ilo, kun lapset ryntäsivät leikkimään. Illan aikana mm. jaettiin postia, soviteltiin roolivaatteita ja käytiin leikkikahvilassa. 

Kurkistus menninkäisen kotiin.  

Marraskuun puolella aikuiset pääsivät esittämään kysymyksiä netin käyttöön liittyvistä ongelmista. Tutkittiin mm. Wilma –koulusivuston ja erilaisten puhelimeen ladattavien oppimisohjelmien toimintaa. Opetettiin myös QR-koodin käyttämistä, sekä kuvan kopiointia. Valtavan hyödyllistä! Samaan aikaan lapsille opetettiin englantia pelien ja leikkien kautta. Aikuiset saivat rauhassa apua kysymyksiinsä ja lapset oppivat innoissaan kielen perusteita. 

Seuraavana oli ohjelmassa käynti nuorisotalo Whisperillä. Nuorisotalolla meidät otettiin avosylin vastaan. Jo eteiseen leijaili vastaleivotun pullan tuoksu. Aluksi kahvin juonnin ohella nuorisotyöntekijät Heikki ja Tiina kertoivat tulkkauksen välityksellä perustietoa Joensuun nuorisotalojen toiminnasta. Niistä löydät enemmän tietoa sivustolta www.nuortenjoensuu.fi. 

Nuorisotalolla meitä odotti vasta leivotut pullat.

Alkuinfon jälkeen pääsikin vapaasti tutustumaan Whisperin tiloihin ja aktiviteetteihin. Nuorisotalolta löytyy laajasti erilaisia aktiviteetteja. Pelattiin yhdessä mm. biljardia, pöytäjalkapalloa ja pingistä. Whisperiltä löytyy myös kattava valikoima lautapelejä, niin lapsille kuin vanhemmille. Iltaa jatkui rennosti kisailun ja yhdessä olemisen parissa. 

Biljardipöydät vallattiin hetkessä.

Whisper tarjoaa paljon erilaista tekemistä – erityisesti nuorille.

Keskittynyttä kamppailua jalkapallon merkeissä.

Tälläisella skriinillä kelpaakin pelata!


Tämän ohjelman lisäksi kuukauteen mahtui vielä käynti Joensuun kuntokeitaalla. Siellä kokeiltiin sulkapalloa, sekä vallattiin hurja ninja-rata! Aikuisten kiinnostus oli enemmän sulkapallon puoleen, jossa saatiinkin loistavia pelejä aikaan! Muutama rohkea aikuinen kokeili ninja-radan roikkumisestettä. Lapset puolestaan olivat aivan innoissaan radasta. Radalla on kymmenen erilaista estettä, jotka pitää vuoronperään päästä läpi. Parhaan ajan saanut on voittaja. Rata on suunniteltu nuorille tai aikuisille, joten pienten lasten kansa esteitä mentiin soveltaen. Vaikka osat esteistä olikin liian vaikeita, niin se ei menoa haitannut. Ohjaajien avustuksella lapset kiipeilivät ja haastoivat itseään heille sopivissa esteissä.

Matka käy kohti huippua.


Perhekoulussa keretään vielä puuhamaan muutamia aktiviteetteja ennen talvilomalle jäämistä. Tulevat kerrat ollaankin jo jouluisissa tunnelmissa. Lisää perhekoulun kuulumisia taas ensi kuussa! 






Teksti: Nella Vatanen
Kuvat: Jasmin Ryynänen









Kommentit

Suosittua

Opetusmateriaalit: valmistava opetus

Sanastomatkalaukut / Vocab cases

Miten minä olen oppinut suomea?