RanKids – Hyppy teatterin maailmaan

Teatterin harrastaminen avaa oven uuden kokemiseen 



Tänä syksynä on jälleen hypätty teatterin ihmeelliseen maailmaan. Ryhmiä toimii Joensuun alueella jo seitsemän, Karhunmäessä, Nepenmäellä, Rantakylässä, Utrassa ja pian myös Marjalassa. Tarkat kerhoaikataulut löydät tekstin lopusta. Sieltä löydät linkin myös teatteritoiminnan mainosvideoon. 

Alkeisryhmissä tutkitaan teatteria teatterileikkien kautta. Aluksi luodaan turvallinen ympäristö kokeilla, jonka jälkeen leikkien kautta siirrytään hieman haastavampiin harjoitteisiin. Syksyn aikana tullaan esimerkiksi käymään läpi miksi tunnetilat ovat tärkeitä teatterissa tai mitä tarkoittaa improvisaatio. Myöhemmin jokainen osallistuja pääsee luomaan oman rooli-/sketsihahmon. Jatkoryhmissä puolestaan panostetaan teatteriteknisten taitojen monipuoliseen kehittämiseen. Jatkoryhmissä tutustutaan esimerkiksi seuraaviin asioihin: miten kohtauksesta saa mielenkiintoisemman, tai mitä ajatusääniä kohtauksen henkilöillä on. 


Teatterin harrastaminen auttaa ja rohkaisee lapsia esiintymään niin kerhossa, kuin koulussa. Olen itsekin päässyt yli esiintymisjännittämisestä juuri teatterin kautta. Esitelmien pitäminen koulussa tai isommalle yleisölle puhuminen muuttuikin teatterin harrastamisen myötä mieluisaksi asiaksi. Samaa näkee myös kerholaisissa. Alussa osat lapsista saattavat mumista nimensä, eivätkä uskalla osallistua harjoitteisiin. Myöhemmin he kuitenkin huomaavat, ettei esiintymistä tarvitse jännittää.



"Teatterista oppii kaikkea uutta. Se on niin monella tavalla hyödyllistä, ettei sitä pysty ennen kuin aloittaa, edes kuvittelemaan mihin kaikkeen se sinua hyödyttää tulevaisuudessa."
Rebekka Ruokonen – näyttelijä





Osissa kerhoissa on tapana tehdä keväällä näytelmä, jota vanhemmat tulevat katsomaan. Ohjaajat tekevät käsikirjoituksen, joka opetellaan yhdessä. Lapset saavat uutta intoa teatteriin rooliasujen ja maskeerauksen kautta, ja pääsevät esiintymään oikealle yleisölle. Virallisen esityksen lisäksi pyritään tekemään pienempiä kohtauksia, jotta jokainen saa harjoitella toisille esiintymistä. Näin esiintymistä tulee harjoiteltua pienissä paloissa läpi vuoden. 



"Parasta on ollut se, että se on sellaista rentoa ja siellä voi olla oma itsensä ja laskea kaikki ajatukset menemään ja vaan olla."
Linnea Pikkarainen – näyttelijä



Kuvassa nuorten jatkoryhmä – vastalause



"Pääsee ilmaisemaan itseään uudella tavalla."
Emma Suhonen – näyttelijä




Monikulttuurinen teatteriyhdistys Rankids ry 

Monikulttuurinen teatteriyhdistys RanKids ry on toiminut Joensuussa vuodesta 2000 alkaen. Aluksi toimintaa oli vain Rantakylän koulun yhteydessä kerhotoimintana. Virallinen yhdistys perustettiin 2006. Toiminta laajeni vuodesta 2010 alkaen ympäri kaupunkia. Toiminnan painopiste on lasten ja nuorten teatterissa.  Teatterikerhoja järjestetään eri puolilla kaupunkia. Toiminta on aina ollut maksutonta kaikille mukana oleville harrastajille. 





Kulttuurinen moninaisuus näkyy monissa ryhmissä merkittävästi. Alun perin RanKids perustettiin juuri siksi, että muista erillään olevat, vasta maahan muuttaneet lapset pääsisivät osaksi koulun toimintaa ja ystävystyisivät toisiin lapsiin. Kulttuurista moninaisuutta parhaimmillaan edustaa nykyään myös valmistavien luokkien oma teatteritunti koulupäivän jälkeen viikoittain. 





Rankidsin tämän päivän vahvuus ja tulevaisuus on nuorissa harrastajissa. Nuoria koulutetaan teatterikerhojen ohjaajiksi. Kurssin suorittaneet ohjaajat ovat töissä kerhoissa joita järjestetään sekä omina RanKidsin kerhoina että yhteisinä iltapäiväkerhoina Joensuun kaupungin koulutuspalvelujen kanssa.



Syksyn teatterikerhot – kysy lisää nella.vatanen@joensuu.fi




Teksti: Maria Pikkarainen & Nella Vatanen 
Kuvat: Jasmin Ryynänen 



Kommentit

Suosittua

Opetusmateriaalit: valmistava opetus

Sanastomatkalaukut / Vocab cases

Miten minä olen oppinut suomea?