Pakko lähteä, Pakko pärjätä

Onneksi ei ole pakko lähteä!

Äiti herätti Rion keskellä yötä: ”Rio, nouse. Nyt on kiire. Meidän pitää lähteä!”

Tempaudun mukaan pienen pojan tarinaan ja minua alkaa sekä jännittää että surettaa hänen puolestaan. Olisi kamalaa jättää koti, tuttu ympäristö ja ystävät taakseen. Olisi kamalaa lähteä tietämättä edes, voisiko koskaan palata. Ja mitä ihmettä itse pakkaisin mukaan, jos päätökset pitäisi tehdä heti ja mukaan mahtuisi hyvin vähän? En voisi mitenkään raahata rakkaita valokuva-albumeja mukanani. Ne painaisivat aivan liikaa. Ja mitä vaatteita ottaisin? Pukisinko päälleni kaikki lempipuserot? Mitkä kengät ottaisin jalkaan?

Draaman ja tarinan voima on ihmeellinen. Muutamalla lauseella voidaan piirtää mielenmaisema keskelle arkista luokkahuonetta ja tempautua aivan eri maailmaan. Minulla on hyvä mielikuvitus ja eläydyn helposti. Tiedän sen. En siis ylläty yhtään, että myöhemmin passitarkastuksessa onnistun lietsomaan itseni paniikkiin ja kirjeiden äärellä taas itkemään vuolaasti. Se, mikä jälleen kerran vähän yllättää, on, että koko tämä aikuisista koostuva ryhmä tuntuu olevan hyvin samoissa tunnelmissa.

Eläytymisen jälkeen on erilaista katsoa maahanmuuttajalasten ja -nuorten haastatteluja videolta. He kaikki ovat joutuneet lähtemään kodeistaan ja sopeutumaan täysin uuteen ympäristöön. Heillä ei ole ollut tähän muutokseen mitään sananvaltaa. Lapset elävät aikuisten ja olosuhteiden armoilla. He eivät voi päättää. On vain pakko lähteä ja pakko pärjätä. Samaan aikaan olen kiitollinen siitä, ettei minun tai minun lasteni ole tarvinnut tehdä samoin, ja toivon, että nämä urheat pienet matkaajat voivat joskus itse valita tai todeta, että enää ei ole pakko lähteä!

- Sini Aromaa
Näyttely Rautalammilla
 




Pakko lähteä, pakko pärjätä -näyttely ja työpajat 
Pakko lähteä, pakko pärjätä -näyttelyn ja erilaisten draamapedagogisten työpajojen sekä videotarinoiden kautta pyritään antamaan tietoa erilaisista kulttuureista, traditioista, maahanmuuton syistä ja ennen kaikkea osoittamaan, miten samanlaisia toiveet, pelot ja ihmisten tunteet ovat maasta, kielestä ja ihonväristä huolimatta. Näyttely on kiertänyt ympäri Suomea vuodesta 2013. 
Näyttelystä on kaksi erilaista, lainattavaa versiota. Mininäyttely mahtuu neljään matkalaukkuun ja isompi, alkuperäinen näyttely, vaatii kuljetuksia varten pakettiauton tai ison peräkärryn.
Näyttelyihin on  suunniteltu ja toteutettu erilaisia työpajoja. Näyttelyn tilaaja voi tilata elämyksellisen, kohderyhmälleen tarkemmin suunnitellun ja toteutettavan koulutuksen. Työpaja on mahdollista toteuttaa myös pelkän sähköisen näyttelymateriaalin avulla. 
 
Näyttelyn rakenne:
1)      Liukuhihna ja erilaisten muuttajien matkalaukut sekä matkalaukun pakkaamistehtävä,
2)      nukkekaapit, 
3)      radio ja erikieliset tervehdykset,
4)      kenkäkuvat ja kysymykset näyttelyoppaassa,
5)      maahanmuuttajalasten kuvat ja tarinat, 
6)      Pakko lähteä –lyhytelokuva ja 
7)      ystävyysseinä (ilon agentit).


Kommentit

Suosittua

Opetusmateriaalit: valmistava opetus

Sanastomatkalaukut / Vocab cases

Miten minä olen oppinut suomea?