Luonnontieteiden opiskelu: Vinkkejä menestykseen


Luonnontieteet ja matematiikka ovat usein vaativia oppiaineita, joissa menestyminen vaatii perusteellista teorian hallintaa ja pitkäjänteistä tehtävien tekoa. Erityisen haasteellista voi olla, jos opetuskieli ei ole äidinkieli, sillä luonnontieteiden tuoma uusi sanasto voi vaikeuttaa oppiaineen teorian opiskelua. Luonnontieteissä ja matematiikassa menestyminen ei ole missään tapauksessa mahdotonta, oli taustasi millainen tahansa, vaan vaatii vain itsekuria ja yrittämistä. Tässä artikkelissa kerron vinkkejä luonnontieteiden opiskeluun, joiden avulla minä itse menestyin luonnontieteiden opiskelussa, ja mitkä voivat auttaa sinua menestymään opinnoissa.

Korkea torni vaatii vankan pohjan

Luonnontieteiden opiskelu on kuin tornin rakentamista: mitä vahvemman pohjan saat rakennettua, sitä korkeammalle voit rakentaa. Toisin sanoen keskity opiskeluissa siihen, että osaat perusasiat mahdollisimman hyvin, ennen kuin lähdet etenemään vaikeampiin aiheisiin. Tämä voi olla välillä aikaa vievää ja turhauttavaa, mutta näin varmistat, että olet varmasti ymmärtänyt aiheen perusasiat ja sinulla on työkalut soveltavampiin tehtäviin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että itseään ei pidä haastaa vaikeammilla tehtävillä, mutta pidä mielessä, että vahva perusta on avain menestykseen.

Aktiivinen oppiminen ja "Active Recall" -tekniikka

Aktiivinen oppiminen matemaattisissa aineissa sekä active recall -tekniikka luonnontieteiden opiskelussa ovat taikasanoja näiden oppiaineiden hallitsemiseen. Aktiivisessa oppimisessa painotetaan sitä, että ei keskitytä vain teorian oppimiseen ja jatkuvasti uuteen aiheeseen siirtymiseen, vaan harjoitellaan myös jo aiemmin opittua. Aktiivista oppimista on esimerkiksi tehtävien tai vanhojen kokeiden tekeminen, jonka avulla opiskelu ei jää vain opettajan selityksien kuuntelemiseen ja kirjan teoriaosioiden selailuun.

Active recall -tekniikkaa voi taas käyttää esimerkiksi biologiassa ja maantieteessä kirjoittamalla muistiinpanoihin kertauskysymyksiä ja kertaamalla niillä säännöllisesti. Tämä vahvistaa tietoa ja siirtää sen pitkäkestoiseen muistiin. Muistiinpanoja tehdessä kannattaa olla kuitenkin tarkka siitä, että tekstiä ei vain kopioi päättömästi kirjasta vaan ymmärtää kirjoittamansa asian ja osaa yhdistää sen isompaan asiakokonaisuuteen. Esimerkiksi jos opiskelee aiheesta mitokondrio, on ymmärrettävä, mikä tämän soluelimen tehtävä on, mutta osattava myös kertoa millä tavalla se on tärkeä solun toiminnalle ja sitä kautta ihmisen toiminnalle.

Testaa itseäsi säännöllisesti

Mittaa omaa edistymistäsi säännöllisesti kokeiden ja itsearviointien avulla. Vanhoja tehtäviä voi pyytää opettajalta tai etsiä netistä. Ylioppilaskokeisiin lukiessa Abitreenit-sivusto on paras ystäväsi, sillä sieltä löytyy iso kasa vanhoja kokeita vastauksineen. Pidä kirjaa siitä, mitkä aihealueet ja tehtävät ovat tuntuneet vaikeilta, ja tunnista näin heikot kohdat, joihin kannattaa erityisesti panostaa.

Opiskele kaverin kanssa ja pidä yllä kiinnostusta

Etsi oppilaita, joilla on yhteisiä tavoitteita, ja opiskele yhdessä heidän kanssaan. Yhteistyö muiden kanssa mahdollistaa tuen saamisen ja vaikeiden asioiden ratkaisemisen yhdessä. Opiskelu ei onnistu usein itseä pakottamalla, vaan siihen on löydyttävä motivaatiota. Siihen voi riittää ulkoinen motivaatio, esimerkiksi opiskelupaikan saaminen. Paras tilanne olisi kuitenkin se, että opintoihin löytäisi sisäistä motivaatiota, eli löytäisi oikeasti kiinnostusta oppiaineisiin ja siihen, että oppii opiskeltavista aiheista lisää. Itse löysin sisäistä motivaatiota, kun tutkin, miten luonnontieteitä on sovellettu oikeassa elämässä. Lisäksi ryhmässä opiskelu voi auttaa pitämään opiskelumotivaatiota korkealla.

Nukkuminen on ratkaisu ongelmiin

Soveltavia ja vaikeita tehtäviä tehdessä on normaalia jäädä tehtävään jumiin. Oppimista ei tapahdu, jollei itseään haasta aika ajoin tarpeeksi vaikeilla tehtävillä. Kun tehtävä siis tuottaa vaikeuksia, anna itsellesi aikaa. Mieti tehtävää monesta eri näkökulmasta, käytä apunasi suttupaperia ja ota pieni tauko, jotta tehtävä lähtee aukeamaan. Jos tehtävä ei millään kuitenkaan aukea, nuku yön yli ja palaa tehtävän ääreen uudella energialla. Jos tiedät kuitenkin, ettet saa mitenkään tehtävää tehtyä omin avuin, käytä avuksesi mallivastauksia tai opettajaa. Muista, älä luovuta liian aikaisin!

Tee välivaiheita

Matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa on tärkeää, että ymmärtää mitä tekee ja miksi tekee. Välivaiheiden tekeminen varmistaa tämän, sillä välivaiheiden avulla tehtävää mennään pieni pala kerrallaan eteenpäin, jolloin tehtävän etenemistä on helppo seurata. Välivaiheet auttavat sinua myös ymmärtämään sen, missä kohtaa virhe on tapahtunut, jos tarkastaessa huomaa saaneensa väärän vastauksen.

Älä pelkää uutta sanastoa

Jos olet vieraskielinen, kannattaa olla tarkkana sanaston kanssa luonnontieteiden opiskelussa. Uudet monimutkaiset sanat saattavat vaikeuttaa opiskeluja ja vaikeuttaa teorian ymmärtämistä. Varaa siis oma aika siihen, että opiskelet näitä vaikeita sanoja ja ymmärrät niiden merkityksen. Erityisesti biologiassa ja maantiedossa, missä esseiden painotus on suuri, vastausteksteissä on käytettävä usein myös näitä monimutkaisia ja pitkiä sanoja, jotta päästään parhaimpiin arvosanoihin.

Käy teoria huolella ennen tehtäviin siirtymistä

Jos edessäsi on täysin uusi aihe, mistä et tiedä paljon, kannattaa silloin käydä teoria huolella läpi ennen tehtäviin hyppäämistä. Usein opettajien selitysten jälkeen perustehtävät onnistuvat hyvin, mutta soveltavia tehtäviä tehdessä tulee usein vaikeuksia, jotka olisivat helposti vältettävissä, jos teoriaa kävisi omatoimisesti läpi. Omatoimisessa teorian lukemisessa on helppo käyttää aikaa juuri niissä asioissa, missä on vaikeuksia, verrattuna siihen, että opettaja kävisi uudelleen koko aiheen läpi. Eli tiivistettynä ymmärrä ensin teoria, ja siirry sitten tehtäviin. Tämä auttaa luomaan pysyvämmän muistijäljen ja luomaan enemmän onnistumisen fiiliksiä.

Kysy aina apua

Kaikkea ei opi heti, ja tämä pätee erityisesti luonnontieteissä. Eli kun jokin asia jää epäselväksi, kysy asiasta heti opettajalta tai kaverilta. Opettajat ovat siellä opettamista varten, ja opettajalta apua kysyminen säästää paljon aikaa ja energiaa verrattuna siihen, että jäisi monia päiviä miettimään ongelmaa. Tieto kannattaa siis selvittää heti, jolloin myös aiheessa ja opinnoissa voi mennä tiukkaa tahtia eteenpäin.

Nämä vinkit muodostavat kattavan oppaan luonnontieteiden opiskeluun. Muista, että menestyksen avaimet ovat vahva pohja ja säännöllinen aktiivinen oppiminen. Opiskele tehokkaasti ja ylläpidä kiinnostustasi, niin luonnontieteet sujuvat kuin leikki!

-Aayush Khadka


Kommentit

Suosittua

Opetusmateriaalit: valmistava opetus

Sanastomatkalaukut / Vocab cases

Miten minä olen oppinut suomea?