Tehokkaan oppimisen salaisuudet: Opiskelutekniikat, jotka takaavat menestyksen

Yksi ihmiselle tärkeimpiä taitoja, mitä koulussa ei opeteta, on oppimisen taito. Kuinka uusia asioita voitaisiin oppia mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti? Uusien asiakokonaisuuksien oppiminen tehokkaasti opiskelutekniikoilla auttaa välttämään istumalihasten pitkäaikaista käyttöä ja unettomia öitä. Opiskelutekniikat helpottavat ulkoa muistamisessa eli asioiden siirtämisessä aivojen lyhytkestoisesta työmuistista pitkäkestoiseen säiliömuistiin.

Pomodoro-tekniikka

Pomodoro-tekniikka on tunnettu ja suosittu ajanhallintamenetelmä, joka auttaa tekemään opiskelusta tehokasta, mutta pitää samalla huolen, että aivot eivät pala loppuun. Ensimmäinen vaihe tässä tekniikassa on 25:n minuutin yhtäjaksoinen opiskelujakso, jonka aikana keskitytään pelkästään opiskeluun. Valitse tässä siis tehtävä/aihe itsellesi mitä opiskelet ja laita ajastimeen 25 minuuttia. Hommaa helpottaa erilaiset pomodoro-nettisivut tai sovellukset, kuten Pomofocus, joka tarjoaa ajastimen tekniikan toteuttamiseksi.

25:n minuutin opiskelujakson jälkeen alkaa seuraava vaihe eli viiden minuutin tauko. Pistä siis ajastimeen viisi minuuttia, jonka aikana irtaudu kokonaan työn ääreltä pois. Jumppaa hetki, kuuntele musiikkia tai katso ikkunasta pihalle. Tämä antaa hetken aivojen palautumiseen. Henkilökohtaisesta kokemuksesta voin antaa vinkkinä sen, että ei kannata selailla viestejä tai selata sosiaalista mediaa, sillä se joko johtaa taukojen venymiseen tai siihen, että ajatukset jäävät pyörimään viesteihin seuraavan opiskelujakson aikana.

Tauon jälkeen pistä uusi 25:n minuutin jakso käyntiin ja ryhdy hommiin! Neljän pomodoro-jakson jälkeen kannattaa pitää vähän pidempi tauko, noin 20 minuuttia, jonka aikana voi syödä välipalaa tai selata somea. Usein neljän pomodoro-jakson jälkeen opiskeltava asia on kuitenkin jo käyty läpi tekniikan tehokkuuden takia.

Tämän opiskelutekniikan tehokkuus piilee siinä, että ihmisen on helppo keskittyä täysillä yhtäjaksoisesti 25 minuuttia esimerkiksi tunnin sijasta. Toisaalta viiden minuutin tauko on tarpeeksi lyhyt, jotta flow-tila eli aivojen syvä keskittymistila ei pääse katkeamaan, mutta tarpeeksi pitkä, jotta aivot ehtivät levätä. Pomodoro-tekniikan avulla isotkin aiheet saadaan purettua pienemmiksi osiksi, jolloin opiskelun aloittamisen kynnys laskee.


Active recall -tekniikka

Active recall -tekniikka on kenties hieman enemmän panostusta vaativa opiskelutekniikka, mutta toisaalta myös hyvin palkitseva oppimistulosten suhteen. Tämä opiskelutekniikka perustuu siihen, että aivot pakotetaan kaivamaan vanhaa, jo-opittua tietoa syvältä muistista takaisin pintaan monia kertoja, jolloin asiasta jää vahva muistijälki aivoihin ja asia siirtyy pitkäkestoiseen säiliömuistiin. Eli toisinsanoin tekniikka perustuu kysymyksiin vastaamiseen muistista. Dunlosky ym. 2013 tekemän meta-analyysin mukaan aktiivinen oppiminen onkin yksi parhaista opiskelutekniikoista.

Active recall -tekniikkaa voi käyttää monin eri tavoin. Kun esimerkiksi kirjoitat muistiinpanoja, niin kannattaa kirjoittaa tärkeistä kohdista kertaavia tai soveltavia kysymyksiä muistiinpanojen alle. Sitten kun on aika kerrata, käy läpi kertaavat kysymykset läpi mielessä mitkä kirjoitit. Jos kysymykseen oli helppo vastata, alleviivaa kysymys vihreällä, jolloin kertaat sen viikon päästä uudelleen. Jos kysymykseen oli hieman haastava vastata ja unohdit joitain asioita, alleviivaa kysymys keltaisella, jolloin kertaat kysymyksen kolmen päivän päästä. Jos taas et osannut vastata kysymykseen, niin alleviivaa kysymys punaisella ja kertaa kysymys heti seuraavana päivänä. Tämä oli vain esimerkkimalli, joten muun muassa kertausvälien pituutta voi muokata oman maun mukaan. Tätä samaa mallia voi käyttää myös esimerkiksi muistikorttien, harjoituskokeiden ja kuvien avulla. Tärkeintä on, että kertaat suunnitelman mukaisesti ja olet itsellesi rehellinen, jotta kertaat juuri niitä asioita, jotka ovat olleet itse kaikkein vaikeimpia.


Feynmanin tekniikka

Tämä tekniikka on nimetty kuuluisan fyysikon Richard Feynmanin mukaan ja auttaa oppimaan monimutkaisia käsitteitä ja asiakokonaisuuksia syvällisesti ja selkeästi. Tämä tekniikka on hyvin yksinkertainen. Ensimmäiseksi valitse ja rajaa aihe tai asia, jonka haluat oppia ja käy opiskeltavaa asiaa läpi.

Seuraavaksi selitä aihe yksinkertaisesti ja selkeästi ihan kuin olisit opettamassa sitä jollekin henkilölle, joka ei tiedä aiheesta mitään. Voit selittää kaverille, perheenjäsenelle tai esimerkiksi jollekin pehmolelulle. Käytä mahdollisimman yksinkertaisia kieltä ja vältä monimutkaisia termejä. Se auttaa sinua hahmottamaan aiheen perusteet ja toisaalta myös huomaamaan kohtia, mitä et osaa selittää omin sanoin. Kun olet selittänyt aiheen yksinkertaisesti, alkaa kolmas vaihe eli käydä läpi, mitä osasit selittää ja mitä et osannut. Näin tunnistat aukot tiedoissasi ja heikot kohdat.

Viimeisenä, kun olet tunnistanut aukot tiedoissasi ja heikot kohdat, palaa alkuperäisen lähteesi eli oppikirjan tai luennon luokse ja opiskele sitä uudelleen. Kiinnitä erityistä huomiota niihin vaikeisiin kohtiin, joita huomattiin selittämisen aikana ja etsi lisätietoa tarvittaessa. Palaa tämän jälkeen edelliseen vaiheeseen eli selittämiseen, kunnes olet varma siitä, että ymmärrät opeteltavan asian perusteellisesti.

Pelkkä opiskelutekniikoiden hiominen ei kuitenkaan riitä opiskelujen tehostamiseksi vaan myös muiden tekijöiden on oltava optimaaliset opiskelua varten. Opiskeluympäristöllä ja -ilmapiirillä on suuri merkitys siihen, kuinka pitkään jaksaa keskittyä opiskelemaan. Kannattaa valita oman valinnan mukaan äänetön ja mukava paikka opiskella kotoa ja jos kotoa sellaista paikkaa ei löydy, kannattaa suunnata kohti lähikirjastoa. Myös musiikin kuunteleminen voi auttaa keskittymisessä, mutta sitä kannattaa kuunnella varauksella ja harkiten, jottei keskittyminen herpaannu musiikin takia. Tämäkin on oman preferenssin mukaan. Kannattaa pitää myös huoli, ettei nälkä pääse yllättämään kesken opiskelun, eli varaa opiskelujen ajaksi jotain evästä mukaan. Tasainen verensokeri auttaa ylläpitämään keskittymiskykyä.


Yllä listatut opiskelutekniikat voivat tuntua pieneltä asialta, mutta niitä käyttämällä asiat oppii nopeammin ja tehokkaammin. Näin aikaa jää muuhunkin kuin opiskeluun ja toisaalta opinnot menevät paremmin kuin koskaan. Näitä opiskelutekniikoita kannattaa yhdistellä, muokata ja tehdä niistä mahdollisimman mieluisia ja omannäköisiä, jolloin opiskelutekniikat jäävät todennäköisemmin omaan rutiiniin. Menestystä kaikille opiskeluihin!


-Aayush Khadka

Kommentit

Suosittua

Opetusmateriaalit: valmistava opetus

Sanastomatkalaukut / Vocab cases

Miten minä olen oppinut suomea?