Perhekoulu ohjaajien näkökulmasta

Ketkä perhekoulua ohjaavat?


Perhekoulu pyörii viikoittain eri ohjaajien työpanoksen ansiosta. Ilman ohjaajia ei luonnollisesti olisi toimintaakaan, joten kaikkia heitä tarvitaan. Lisäksi ohjaajilta löytyy erittäin rikas kielivalikoima, joka tulee tarpeeseen, kun kohdataan eri kielisiä perheitä. Seuraavaksi kurkataan ketä ohjaajia perhekoulussa on, keitä he ovat ja mitä ajatuksia heillä on tekemästään työstä.



Mohammed

37-vuotias, töissä Karsikon koululla
perhekoulussa mukana nyt kolmatta vuotta
kielet: arabia, suomi, englannin alkeet

"Yksi hyvä muisto tulee mieleen tältä vuodelta, kun olimme mukulakadulla. Ensin hassuttelin lapsien kanssa, ja vedin heitä kärryissä ympäri mukulakatua. Tämän jälkeen menin mukulakadun junaan juttelemaan vanhempien kanssa. Retket Kolille ja Outokumpuun ovat myös olleet kivoja."

"Työntekentelen valmitavassa luokassa Karsikon koululla. Perhekoulussa on hienoa, että on mahdollisuus tutustua lasten koko perheeseen. Se helpottaa vuorovaikutusta koulussa, kun tuntee perhetaustoja. On myös hienoa, että voimme auttaa ja vastata kysymyksiin, esimerkiksi Joensuun harrastusmahdollisuuksista. On myös mukavaa oppia yhdessä uusia asioita suomen kulttuurista ja Joensuun ympäristöstä. Perhekoulu myös mahdollistaa uusien perheiden toisiinsa tutustumisen ja ystävystymisen. "




Shähla 

18-vuotias, abi lyseon lukion IB-linjalla
perhekoulussa mukana nyt  kolmatta vuotta
Kielet: uiguurin kieli, suomi, kiina, englanti, uzbekin kieli 

"Perhekoulu on ollut minulle arvokas kokemus. Parhaana osana perhekoulua on se, kun vapaa-ajalla tapaan jossain perhekoulun perheitä, ja aina on ihana moikkailla ja kysyä kuulumisia. Perhekoulussa pääsen käyttämään omia maahanmuuttotaustaani ja kokemuksia hyödyksi. Osaan samaistua perhekoulussa käsiteltäviin asioihin ja antaa konkreettista tarvittavaa apua."




Rebekka 

19-vuotias, töissä Joensuun kaupungilla
perhekoulussa mukana tämän syksyn
kielet: arabia, englanti, suomi, kiina

"Perhekoulussa on kivaa, kun pääsee olemaan maahanmuuttajien kanssa ja puhumaan asioista heidän kanssaan"





Muhammed  

47-vuotias, töissä Rantakylän normaalikoululla
perhekoulussa mukana tämän syksyn
kielet: arabia, suomi, kurdin kieli, turkin kieli, kreikan kieli, englanti

"Mielestäni perhekoulussa on hyvä, kun tutustumme paremmin perheisiin ja opitaan yhdessä uusia asioita. Esimerkiksi liikunta on kaikista mukavinta."


Jasmin

22-vuotias, luokanopettajaopiskelija
perhekoulussa vastuuohjaajana kolmatta vuotta
kielet: suomi, englanti, venäjän alkeet

"Perhekoulussa paras muisto on, kun eräs lapsista ei puoleen toista vuoteen puhun mitään ja oli tosi ujo. Yhtäkkiä lapsi alkoi höpöttää ja vielä takeltelevaa suomea koko ajan ja tuli juosten halaamaan. Kaikki ne yritykset ottaa kontaktia ja tutustua lapseen palkittiin yhtäkkiä ja kertaheitolla." 

"Perhekoulussa voidaan keskustella kouluun liittyvistä asioista, jotka muuten eivät tulisi edes esiin. Toisaalta on todella tärkeää viettää yhdessä aikaa perheenä."


Pasi

31-vuotias, Kotkasta kotoisin ja nykyinen joensuulainen mies
 Töissä Nepenmäen koululla koulunkäynninohjaajana
Perhekoulussa mukana 3 vuotta
kielet: suomi, englanti, ruotsin alkeet

"Parhaat muistot perhekoulusta liittyvät ei niinkään siihen mitä kerhossa on päästy tekemään vaan liittyvät enemmän spontaaneihin keskusteluihin, mitä on käyty perheiden kanssa."

"Mitä minä pidän hyvänä asiana perhekoulussa on eri kulttuurien arvostaminen ja aito kiinnostus niitä kohtaan. Niin ohjaajien puolesta kuin myös perheiden suunnalta, jotka ovat olleet mukana perhekerhossa. Aina voi kysyä ja aina voi oppia suuntaan ja toiseen."



Nella

19-vuotias, töissä Joensuun kaupungilla
perhekoulussa mukana viime keväästä
kielet: suomi, englanti, ruotsin alkeet

"Ihanat muistot perhekoulusta liittyvät erityisesti lapsiin. Siitä tulee aina lämmin fiilis, kun lapset juoksevat innoissaan halaamaan ja kertovat päivän tapahtumista."

"Perhekoulun yksi hienoimpia asioita on se, miten monipuolista toiminta on. Tutustutaan yhdessä Joensuuhun ja näytetään sellaisia paikkoja, joihin perheet voivat helposti arkenakin mennä."



Meillä on mahtava ohjaajaporukka ja on ilo tehdä töitä yhdessä. Ylläolevien lisäksi perhekoulussa toimii myös muita huippuja ohjaajia! Vastuuohjaajat suunnittelevat lukuvuosi kerrallaan perhekoulun ohjelman yhteistyössä koulutuspalvelujen hallinnon KIEKU-koordinaattorin, opettajien ja muiden ohjaajien kanssa. Ideoita ja toiveita kuunnellaan myös perhekoulun perheiltä. Jokaisella ohjaajalla on tärkeä rooli ilmapiirin ja tunnelman luomisessa. 

Ensi viikolla perhekoulussa saadaan suut makeaksi! Ihanaa, siitä lisää ensi viikolla. 




Kuvat: Jasmin Ryynänen
Teksti: Nella Vatanen 



Kommentit

Suosittua

Opetusmateriaalit: valmistava opetus

Sanastomatkalaukut / Vocab cases

Miten minä olen oppinut suomea?